Noi oportunități de colaborare cu diaspora medicală prin intermediul proiectului Diaspora@USMF ,,Nicolae Testemițanu”
- 498 views
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, pe parcursul celor 78 de ani de la fondare, a instruit zeci de generații de specialiști în domeniul medicinei și farmaciei, care fac istorie prin activitatea lor.
Absolvenții universității noastre duc faima Almei Mater în întreaga țară, dar și în toată lumea. Mulți absolvenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au devenit parte a diasporei Republicii Moldova, atingând înalte culmi ale succesului și măiestriei profesionale, fapt pentru care sunt înalt apreciați în țările care îi găzduiesc.
USMF ,,Nicolae Testemițanu” își propune să promoveze istoriile de succes ale absolvenților săi stabiliți peste hotare, cu scopul de a împărtăși bunele lor practici și pentru a contribui la dezvoltarea sistemului medical, educațional și cercetării medicale din țara noastră.
În acest sens, Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS) a demarat proiectul ,,Implicarea cadrelor medicale înalt calificate din diasporă în dezvoltarea țării de origine DiaMed@USMF „Nicolae Testemițanu”, prin care se urmărește intensificarea cooperării între comunitatea medicală din Republica Moldova și cadrele medicale din diasporă, prin intermediul platformei DiaMed, astfel asigurând transferul de know-how, metode și soluții inovatoare ce vor fi aplicate în educația, practica și cercetarea medicală.
Această inițiativă urmărește trei obiective:
1. Recunoașterea potențialului și a valorii umane și profesionale a membrilor diasporei prin implicarea acestora în dezvoltarea educației medicale, cercetării și inovării în sistemul medical al Republicii Moldova;
2. mobilizarea potențialului uman al specialiștilor înalt calificați din diasporă prin implicarea directă și indirectă în modernizarea și creșterea calității educației, cercetării biomedicale și infrastructurii aferente sistemului de sănătate din Republica Moldova;
3. susținerea inovației în sistemul ocrotirii sănătății al Republicii Moldova.
Experții din diasporă pot contribui la dezvoltarea sistemului educațional și de cercetare biomedicală al Republicii Moldova prin:
-
Inițierea colaborărilor între instituțiile educaționale și de cercetare din Republica Moldova și cele în care aceștia activează în străinătate prin medierea semnării acordurilor de colaborare, organizarea programelor de mobilitate pentru studenți și cadrele științifico-didactice. Acest lucru va facilita schimbul de cunoștințe și expertiză și va spori capacitățile studenților, medicilor rezidenți, cadrelor didactice și ale cercetătorilor din țara noastră. Astfel, tinerii cercetători vor avea acces la finanțare și la infrastructura de cercetare ale instituțiilor gazdă ale colegilor noștri din diasporă.
-
Participarea la activitățile științifice desfășurate în Moldova și moderarea acestora cu scopul de a împărtăși cunoștințe și experiența de succes cu oamenii de știință și profesioniștii locali din domeniul sănătății (studenți, medici rezidenți, cadre didactice și medicale).
-
Mentoratul tinerilor cercetători care lucrează asupra tezelor de doctor, inclusiv participarea lor la proiecte de cercetare naționale, internaționale sau comune.
-
Colaborarea cu structurile guvernamentale și USMF „Nicolae Testemițanu” pentru a oferi expertiză în procesele de elaborare a politicilor publice în domeniul sănătății, inclusiv expertizarea proiectelor documentelor de politici, fundamentarea unor noi direcții în domeniul cercetării biomedicale, dezvoltarea de programe de formare a resurselor umane etc.
Fiecare dintre obiectivele propuse în cadrul acestui proiect presupune un șir de activități. Astfel, pentru a aduce la cunoștința comunității realizările diasporei medicale, USMF „Nicolae Testemițanu” va desfășura o campanie de promovare pentru ca cei de acasă să își cunoască eroii dinafară țării, ce pot contribui la dezvoltarea sistemului medical din Moldova prin implicare activă.
În faza a doua, USMF „Nicolae Testemițanu” își propune să invite la Alma Mater specialiști din diasporă printr-un program de vizite de scurtă durată (3-5 zile), perioadă în care experții își vor aduce aportul la intermedierea colaborărilor între Universitate și instituțiile lor gazdă, desfășurarea activităților de educare și formare profesională pentru membrii comunității USMF „Nicolae Testemițanu”, inițierea și colaborarea în proiecte de cercetare/doctorat, rol de ambasador, expert sau consultant în procesele de elaborare de politici, proiecte și programe instituționale și guvernamentale.
Acțiunea finală pe care o urmărește acest proiect este implementarea inovațiilor în sănătate. În acest scop, USMF „Nicolae Testemițanu” își propune să fortifice capacitățile echipelor de specialiști implicați în proiectul ,,Organizarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale prin implementarea telemedicinei în populația Republicii Moldova”, prin desfășurarea unui program de instruire axat pe implementarea celor mai noi tehnici și tehnologii disponibile. Totodată, este prevăzută și desfășurarea unei campanii de sensibilizare pentru conștientizarea pericolului accidentului vascular cerebral în rândul populației.
Activitatea ,,Implicarea cadrelor medicale moldovenești înalt calificate din diasporă în dezvoltarea țării de origine DiaMed@USMF „Nicolae Testemițanu” este realizată cu suportul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii